A fotósuliról


PAJTÁS FOTÓSULI

Fotózni öröm, felfedezés, szórakozás és szenvedély. Szinte minden ember életében van egy hosszabb-rövidebb időszak, amikor aktívan és gyakran készít fotókat. Ez így volt már a filmes fényképezőgépek idején is, most azonban szinte kötelező eszközzé vált minden háztartásban legalább egy fényképezőgép. A mai gépekre különösen igaz, hogy nem kívánnak különösebb technikai tudást, elég megnyomni a gombot és máris kész a kép! Vagy ez mégsem igaz? Az autóvezetés sem csupán abból áll, hogy nyomjuk a gázt annak érdekében, hogy minél hamarabb célhoz érjünk.

A fotográfusi lét nem más, mint egy szemléletmód, egy külön életforma. 

Ha valaki fényképezőgépen keresztül nézi a világot, az első megítélésre még kevesebbet lát belőle, mint addig. De ha a kész képet alaposan szemléljük, számtalan olyan részletet fedezhetünk fel rajta, melyet amúgy nem vettünk észre, vagy legalábbis nem jutott el a tudatunkig. A fotográfiának számos alkalmazási területe van, ezért rendkívül alkalmas önismereti, személyiségfejlesztő gyakorlat is egyben az aktív fotózás.

Az órák anyagának összeállítása során elsődleges szempont, hogy folyamatos gyakorlatok mellett párhuzamosan a fotóelmélet is szerepet kapjon, de mindig csak a szükséges mennyiségben. Különböző játékos formában gyakoroljuk az alkalmazott fotó minden területét. Erre néhány példa:

Portré fotózás: Egy jó portré elkészítése nem is olyan könnyű feladat! Ezt nagyon jól tudhatjuk saját példánkból, amikor fanyalogva válogatjuk a rólunk készült képeket. Igaz, a rossz fotó legalább olyan fontos, mint a jó, csak éppen az utóbbit szívesen megmutatjuk, míg az előzőt rejtegetjük, vagy kidobjuk.
Egy portré készülhet elkapott pillanatként, vagy beállított körülmények között. Bizonyos technikai szempontokon túl utóbbi esetben rendkívül fontos a fotós és a fotóalany közötti kommunikáció és a kapcsolat oldottsága. Ezért a portréfotózáshoz egyfajta szerepjátékot fogunk kitalálni.

Sport, akció, elkapott pillanatok: Ezeket a gyakorlatokat nagyon könnyű játékos formában végezni. Erre az egyik ötletem a fotós számháború, amihez remek helyszín lehet a közeli Margit sziget. Itt hátrány lehet a gyrekeknél lévő fényképezőgépek tudásbeli különbsége, de tudni kell, hogy a foglakozásokhoz az OLYMPUS cég biztosít közel azonos kompakt gépeket, így kb. egyforma eszköz biztosítva lesz mindenkinek. A fotós számháborún kívül utcai jelenek és vízcsepp fotózása is tervbe van véve.

Táj, természet: Közös megbeszélés után fotós kirándulásokat is tervezek. Szrencsére Budapest közelében is számos erre alkalmas helyet találunk.

Város, épület: Budapest lenyűgöző város és számomra a legfőbb fotós téma. A kirándulásokhoz hasonlóan városfotózás során is egy közösen megbeszélt útvonalon haladva keresünk fel olyan érdekességeket, amik mellett talán máskor elmennénk. Izgalmas felfedezés lehet alaposabban megszemlélni és fotózni egy-egy helyszínt, ami mellett eddig elmentünk. Jellegénél fogva pedig rendkívül alkalmas a komponáló készség fejlesztéséhez. Megunhatatlan!

Lyukkamera - Camera obscura: Nem alkamazási terület ugyan, hanem technika, de külön megemlítem a lyukkamera készítését, hiszen a fény természetének megismeréséhez talán ez az egyik legnélkülözhetetlenebb kellék. Azon túl pedig egy igen izgalmas kísérlet, ami mindig tud meglepetészt okozni!

Minden más: A fogllakozások során számunkra is menet közben fog kiderülni, hogy mi izgatja leginkább a "tanulókat". A gyakorlatok során vegyesen használunk majd filmes és digitális gépet. A digitális képek feldolgozását, arhiválását magam végzem. A színes filmek kidolgozát és a nagyítások elkészítését a Pozsonyi úton található FOTO.HU vállalja számunkra kedvezményes áron. A fekete-fehér filmeket mi magunk hívjuk elő és amint megfelelő helyiség adódik, ki is nagítjuk a képeket közösen!

A tervekhez és lehetőségekhez képest ez csupán egy rövid leírás, de remélhetőleg elég ahhoz, hogy el lehessen képzelni az órák tartalmát, menetét és a főleg azt a szemléletmódot, ahogyan egy magamfajta "fotomán" emberke szeretné megismertetni veletek, önökkel ezt a rendkívül sokszínű, izgalmas és sok örömöt adó tevékenységet.

Partnereim, akikre mindig számíthatunk:
Olympus Magyarország
Lomography
foto.hu
VEL digitális nyomda

Lantos p. István – 2011.